Nye job kræver mere af læsesvage

11. februar 2010

Læsesvage og ordblinde skal omstille sig til nye job i fremtiden, hvor der stilles langt højere krav til læse- og skrivefærdigheder. Konsulent i 3F og medlem af Transporterhvervets UddannelsesRåd Poul Christensen udtaler sig til P1 Orientering om de tilbud og hjælpemidler, der er til læsesvage og ordblinde.

7-8 % af 3F´s medlemmer er ordblinde, mens dette tal på landsplan ligger på 3-5 %. Hvis ikke der gøres noget for at hjælpe denne gruppe, ryger de ud af arbejdsmarkedet. Det fortæller Poul Christensen til P1 Orientering i et interview den 9. februar. Poul Christensen er konsulent i 3F og medlem af TUR.

De traditionelle job til ufaglærte, hvor der ikke kræves læsefærdigheder, forsvinder, mens de nye job, der kommer til, stiller helt andre kompetencekrav. Poul Christensen fortæller i interviewet, at krav til medarbejderne om at kunne læse og skrive sniger sig ind i produktionen i flere og flere sammenhænge. I stedet for f.eks. at få stillet en opgave direkte fra værkføreren, så åbner man nu ordren i IT-systemer.  I det hele taget er IT, kvalitetsstyringsmanualer, rapporter, skriftlige instruktioner m.v. efterhånden hverdagskost i såkaldt ufaglærte job.

Der er hjælp at hente
Derfor bliver jobbet sværere og sværere for de medarbejdere, der har problemer med at læse og skrive. Men der er heldigvis hjælp at hente, fortæller Poul Christensen til P1 Orientering. Med overenskomsten fra 2007 har mange medarbejdere fået ret til uddannelse med mulighed for fuld løn og støtte til virksomheden. Det gælder f.eks. lastbilchauffører, buschauffører og lagerarbejdere. Det vil sige, at man har ret til at få fri til at blive testet for at få afklaret, om man er ordblind. Mange vil efter test og vejledning blive henvist til ordblindeundervisning eller FVU (forberedende voksenundervisning). Begge disse tilbud er gratis.

Udover den hjælp man kan få i forhold til at blive testet og modtage ordblindeundervisning, peger Poul Christensen i interviewet også på de praktiske hjælpemidler, der kan gøre hverdagen meget lettere for personer med læse- og skrivevanskeligheder. F.eks. oplæsningsprogrammer, der kan læse tekster højt fra computeren, mobile oplæsningsprogrammer og skriveredskaber. Ved hjælp af disse værktøjer har ordblinde mulighed for i praksis at læse lige så godt som personer, der ikke er ordblinde, afslutter Poul Christensen.

Hør interviewet med Poul Christensen i P1 Orientering den 9. februar via dette link - klik her.

Download ny pjece fra 3F, der opridser støttemuligheder for ordblinde nedenfor:

Ordblind?

-TUR

facebook twitter