Hvem husker at tale med lærlingen?

28. marts 2017

Hverdagen i en transportvirksomhed kan være hektisk. Ordrer bliver booket, varer skal transporteres, kørselsplanen skal gå op og køre/hviletidsreglerne skal overholdes. Og lærlingene – hvem husker at tale med dem?

Hvem husker at tale med lærlingen?

I mange transportvirksomheder får lærlingen stukket et sæt bilnøgler i hånden, så snart kørekortet er i hus. Så er det bare afsted med varerne. De fleste skal nok huske at fortælle, hvis lærlingen gør noget forkert, men det kan være lidt sværere at huske at snakke med lærlingen om, hvordan han eller hun har det.

Hos virksomheder, der har etableret en mentorordning, er det ofte en af mentorens vigtigste opgaver at snakke med lærlingen – både når det går godt og når der er noget, som han eller hun skal gøre bedre. Mentoren arbejder tit tæt sammen med lærlingen, så det er naturligt, at han eller hun giver feedback på lærlingens arbejde og spørger ind til, om lærlingen har det godt.

Se filmen: Samtale og feedback

Ofte er mentoren bedre end lederen

Der er vokseværk i transportvirksomheden Universal Transport og Flytteforretning i Vejle. I efteråret 2016 etablerede virksomheden en mentorordning for deres lager- og chaufførlærlinge, så de kan få den rette støtte til at komme succesfuldt igennem uddannelsen. Virksomhedens HR-ansvarlige, Marianne Thomassen, oplever, at mentoren ofte er rigtig god til at tage en uformel snak med lærlingen, når der er behov for det. 

- Det kan være at en ung lærling har brug for at få fortalt flere gange, at vi har regler for, hvornår man må bruge sin mobiltelefon. Det er en mentor ofte meget bedre til at fortælle og forklare, end en leder er, mener Marianne.

Det lader til, at der er noget om snakken. Nicolai Tindbæk, som er godschaufførlærling i virksomheden, oplever også, at hans mentor har en god fornemmelse for, om der er behov for en snak:

- Jeg føler, at min mentor er god til at tænke på den lærling, han har. For eksempel kan han mærke på mig, hvis jeg har en dårlig dag, og så får vi hurtigt snakket om det, fortæller han.

Men hos Universal Transport og Flytteforretning er det ikke kun mentoren, som skal huske at tale med lærlingen. Hos transportvirksomheden er det også vigtigt, at ledelsen tager en snak med lærlingen en gang i mellem, så de kan få styr på, om lærlingen har det godt.

- Kort tid efter jeg startede, skulle jeg til en samtale med chefen. De ville høre, om jeg var kommet godt i gang og hvordan jeg synes, det gik. De fortalte også om, hvordan de synes, at det gik med at have mig som lærling. Og det var rigtig rart at få at vide, at det går godt, fortæller Nicolaj.

Se teaser for Transportbranchens mentoruddannelse

3 gode råd fra faglæreren: Tag ”den gode samtale” med lærlingen

Jette Lindskov er faglærer på EUC Lillebælt og underviser bl.a. på AMU-kurset ”Transportbranchens mentoruddannelse”. Hvis I allerede har en mentor eller en person, som er udpeget til at tage sig af lærlingene, så har hun tre gode råd til, hvordan den person kan tage ”den gode samtale” med lærlingen.

  1. Tal med lærlingen løbende – både når det går godt og når det går dårligt
  2. Husk at give konstruktiv feedback, når du tager en samtale med lærlingen
  3. Vær bisidder, når lærlingen skal tale med ledelsen. Så er I to til at lytte, og du kan hjælpe lærlingen med at forstå, hvad der blev sagt

Transportbranchens mentoruddannelse

Hvad: En AMU-kursuspakke

Varighed: 3 dage

Hvor: 8 skoler er godkendt til at udbyde AMU-kursuspakken

Hvem: Transportbranchens mentoruddannelse er for den medarbejder, som har en hverdag sammen med en transportlærling. Fx som daglig leder, lærepladsansvarlig eller som udvalgt kollega, der er særlig opmærksom på, at lærlingene trives.

Bonus: Transportens Udviklingsfond bakker op om Transportbranchens mentoruddannelse ved at tildele medlemsvirksomheder en mentorbonus på 5.000 kr., hvis de uddanner en medarbejder via Transportbranchens mentoruddannelse og i samme kalenderår ansætter en lærling.

Få mere at vide om Transportbranchens mentoruddannelse på transportuddannelser.dk/mentor

- TUR

 

facebook twitter

Nyheder

Nyhedsbrev - udgives hver fredag