Modulvogntogene har gjort deres indtog

1. februar 2012

Antallet af modulvogntoge er stigende i Danmark - det er dog langt fra alle chauffører, der har fået undervisning i kørsel med modulvogntog.

I 2008 iværksatte man et forsøg med kørsel med modulvogntoge på et særligt udpeget vejnet i Danmark. Vejdirektoratet har nu offentliggjort en evaluering af forsøget, som oprindeligt var planlagt til at have en varighed på tre år frem til november 2011, men som i september 2010 blev forlænget med yderligere fem år.

Dette har medført en stigning i antallet af indregistrerede modulvogntoge på de danske veje fra 134 enheder i 2008 til 408 i 2010. I samme periode kan man via AMU-statistikken i Børne- og Undervisningsministeriets databank se, at 203 chauffører i alt har modtaget undervisning via AMU-kurset "Kørsel med modulvogntog".

- Som det er i dag findes ingen formelle krav om uddannelse, men der findes dette målrettet AMU-kursus, hvor chauffører gennem teoretisk undervisning og praktiske øvelser bl.a. lærer at manøvrere et modulvogntog og foretage af- og tilkobling af modulvogntog sikkerhedsmæssigt korrekt, fortæller sekretariatschef i TUR, Hans Christiansen.

Udover at vurdere trafiksikkerheden, miljøforhold og den samfundsøkonomiske effekt af forsøget med modulvogntog, indeholder Vejdirektoratets evaluering resultater af interviews med modulvogntogschauffører, der afslører, at det hovedsageligt er meget erfarne chauffører, som typisk har mellem 10 og 20 års erfaring som lastbilschauffør, der fører modulvogntogene.

Evalueringen viser også, at færre end halvdelen af de adspurgte har modtaget én eller anden form for træning eller undervisning i kørsel med modulvogntog. Samtidig mener mere end halvdelen af de adspurgte chauffører, at det bør være obligatorisk at gennemgå uddannelse inden kørsel med modulvogntog.

- Vi synes det er interessant, at chaufførerne udtaler dette ønske. Derfor synes vi det er vigtig, at gøre opmærksom på, at der findes et AMU-kursus til dette formål, hvor deltagerne opnår indsigt i kørsel med forskellige modulvognstyper og generelle køretekniske discipliner, som er med til at forberede chaufføren på udfordringer som undvigemanøvrering, højresving, glat føre og katastrofeopbremsning, afslutter Hans Christiansen.

Læs mere om "Kørsel med modulvogntog" på uddannelsesguiden: >Klik her
Læs om modulvogntogsforsøget og download rapporten fra Vejdirektoratets hjemmeside: >Klik her


- TUR

facebook twitter