Nye kurser i energiøkonomisk kørsel med bus og taxi

19. juni 2012

TUR har udviklet to nye 1-dags AMU-kurser i energirigtig kørsel til buschauffører og taxichauffører.

På baggrund af en analyse udført af TUR og finansieret af MBU, er det blevet undersøgt, om det er muligt at gennemføre en effektiv uddannelse i energiøkonomisk og defensiv kørsel ved inddragelse af den daglige kørsel. På den baggrund har TUR nu udviklet og fået godkendt to nye AMU mål:

  • 47344 Energiøkonomisk kørsel i praktisk rutebilkørsel, 1 dag
  • 47366 Energiøkonomisk kørsel i praktisk taxikørsel, 1 dag

For at deltage på kurset er det en forudsætning, at vognmanden/busselskabet råder over nyere busser/biler, hvor det er muligt at hente detaljeret kørselsdata om den enkelte chaufførs kørsel.

Kurserne er 1-dags kurser, men selve uddannelsesforløbet strækker sig over mindst 2 uger, og skal i princippet organiseres således:


1. Første uges kørsel
Chaufførerne kører på sin(e) sædvanlige rute(r), og det elektroniske udstyr opsamler data om kørselsmønstret som indeholder oplysninger om brændstofforbrug og styrke/antal af G-påvirkninger.

2. Første 0,5 dag undervisning

Chaufførerne undervises i energiøkonomisk og defensiv kørsel, som munder ud i en kort liste med de vigtigste punkter, der skal huskes.

3. Anden uges kørsel

Chaufførerne kører igen på sin(e) sædvanlige rute(r)/område(r), og det elektroniske udstyr opsamler fortsat data om kørselsmønstret indeholdende oplysninger om brændstofforbrug og styrke/antal af G-påvirkninger.

4. Sidste 0,5 dags undervisning
Kørselsmønstret i de to uger bliver sammenlignet, og deltagerne modtager vejledning i hvordan de evt. kan gøre det bedre fremover. Deltagerne sendes hjem med ønsket om, at vi alle fremover bestræber os på at bruge mindre brændstof, og med en lille oversigt indeholdende hovedpunkterne i energiøkonomisk og defensiv kørsel, i fx plastlamineret form, så det kan holde i lang tid.


Kursernes målbeskrivelser kan hentes her på TURs hjemmeside under henholdsvis Personberfordring med taxi og Personbefordring med bybus og rutebil

Spørgsmål angående de to nye AMU-mål kan rettes til uddannelseskonsulent Preben Mandrup på prm@tur.dk. Spørgsmål til den bagvedliggende analyse kan rettes til konsulent Jes-Peter Nielsen jpn@turforlag.dk.


- TURfacebook twitter