Trafiksikkerhedspolitik er en sikker vinder

26. februar 2015

Færre arbejdsulykker, mindre sygefravær og færre udgifter til materielle skader er blot et par af de gevinster, der er ved at have en god trafiksikkerhedspolitik i virksomheden. På AMU kurset Trafiksikkerhedspolitik i virksomheden kan man få god hjælp til at igangsætte den positive udvikling.

Sikkerselebil

Jørgen Nielsen er faglærer og projektleder hos Kompetence Silkeborg. Han har siden 2011 undervist i alt 275 deltagere på AMU kurset Trafiksikkerhedspolitik i virksomheden. Dette som et led i Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde med at implementere en aktiv trafiksikkerhedspolitik. Her har man fokus på chaufførerne i kommunen som den vigtigste ressource og sikrer via uddannelsen af dem, at de har de bedste forudsætninger for at passe på sig selv og andre i trafikken.

På kurset får deltagerne blandt andet indsigt i energirigtig kørsel, distraktionsfaktorer, færdselslov og risikoforståelse – samtidig gør Jørgen Nielsen meget ud af at synliggøre, hvilken værdi disse emner har for hver enkelt chauffør:

- Jeg gør meget ud af at vise dem, at det her har stor betydning for deres hverdag, og at det i høj grad kan forbedre deres arbejdsmiljø. Det her er en politik, som de har indflydelse på, og det giver dem noget ejerskab i forhold til at få det brugt i praksis.
Samtidig fortæller Jørgen Nielsen, at kurset er delt op i 3 moduler á en dags varighed. Mellem modulerne får deltagerne opgaver og øvelser med hjem – f.eks. i forhold til at holde en større sikkerhedsafstand – og det evaluerer man på det efterfølgende modul. Det giver deltagerne en klar fornemmelse af, at det virker og giver resultater.

- De kommer virkelig tilbage med en fornemmelse af at have fået noget mere ro ind i kørslen, mens de jo også ofte kan se, at de kører meget længere på literen, forklarer Jørgen Nielsen.

Tallene taler et tydeligt sprog
Og Jørgen Nielsen har i den grad belæg for sin påstand om, at en god trafiksikkerhedspolitik virker - fra 2013 til 2014 kan man i Ringkøbing-Skjern Kommune nemlig se et fald på i alt 20 procent i antallet af skader. Men arbejdet stopper ikke her, for fremadrettet har man i kommunen et mål om at reducere antallet af skader med yderligere 30 procent. Og det er i henhold til Jørgen Nielsen ikke urealistisk:

- Der er jo virkelig god økonomi og store besparelser i det her. Det giver mening for den enkelte medarbejder, som oplever en mere behagelig arbejdsdag, og det giver god mening for ledelsen, der oplever de store besparelser i det samlede regnskab.

Jørgen Nielsen kan da også mærke, at der er god interesse for kurset og han har allerede 3 forløb i kalenderen henover foråret.  

Læs mere om kurset Trafiksikkerhedspolitik i virksomheden på amukurs.dk - klik her.

-TUR

 

 

 

 

 

facebook twitter