De første mentorer på Sjælland er nu uddannet

10. november 2017

Flere virksomheder uddanner medarbejdere til mentorer for at sikre, at lærlingene trives og færdiggør deres uddannelse. De første mentorer på Sjælland er udklækket fra Transportbranchens mentoruddannelse.

Transportbranchens-mentoruddannelse-amu-mentor-mentorkursus-DEKRA-De-foerste-mentorer-paa-Sjaelland-er-nu-uddannet

Flere og flere virksomheder er opmærksomme på, at de må gøre noget for at holde på lærlinge og sikre, at de trives både fagligt og socialt, mens de er i praktikvirksomheden. For at komme problemet til livs har flere virksomheder valgt at uddanne en eller flere medarbejdere til at være mentor for transportlærlinge. Det kan de gøre rundt om i landet på transportskolerne, som underviser i Transportbranchens mentoruddannelse.

En af skolerne, som udbyder Transportbranchens mentoruddannelse, er DEKRA Hovedstaden. Skolen har netop udklækket det første hold mentorer på Sjælland med i alt 10 kursister.

- Mentorskabet er et frirum, hvor lærlingen kan dele ting med én, der har eller har haft de samme udfordringer som ham. Og den, der er mentor for lærlingen, bliver selv styrket i sin rolle, når han eller hun skal være rollemodel, siger Anja Brauner-Kristiansen, der er uddannelseschef for DEKRA Erhvervsuddannelser.

Se filmen om Transportbranchens mentoruddannelse 

Med udgangspunkt i kursisternes egne erfaringer med lærlinge bliver der diskuteret mange dilemmaer, udfordringer og spørgsmål på Transportbranchens mentoruddannelse: Hvordan skal jeg forholde mig til en lærling med udfordringer? Hvordan tager jeg bedst imod en lærling og hvad med den svære samtale? Hvor meget fylder det administrative arbejde?

Men alle kan bruge en mentor, mener Anja Brauner-Kristiansen.

- Man skal bare have et klart formål med det. Og det er altid godt at lave en form for plan med lærlingen om, hvad samtalerne skal gå på. Vi får alle perioder i vores liv, hvor det er meget givende at sætte sig ned og tale med en erfaren person om dette eller hint. Lærlingen har brug for den tryghed og den sikkerhed, siger uddannelseschefen.

Det kan være hårdt arbejde
Det kræver både tid og lyst at være mentor. Og man skal være indstillet på, at det til tider kan være hårdt arbejde.

- Det er ikke altid nemt. Du kommer til at arbejde med dig selv på en måde, som du ikke havde forestillet dig. En lærling, der kommer med sin historie og skal fungere på en ny arbejdsplads med alt det, der følger med, siger Anja Brauner Kristiansen og fortsætter,

- Det er hårdt arbejde, fordi det typisk handler om at udvikle sig selv – og der ligger en masse arbejde mellem møderne med en lærling. Man skal jo ud og forsøge at omsætte det, man er nået frem til via samtalerne med mentor.

Se filmen om Transportbranchens mentoruddannelse 

Se hvor du kan tage Transportbranchens mentoruddannelse 

- TUR

 

Om Transportbranchens mentoruddannelse 

  • Uddannelsen er til medarbejdere i transportbranchen, der har med lærlinge at gøre. Enten som leder, praktikansvarlig, mentor eller som en der er særlig udvalgt til at tage sig af virksomhedens transportlærlinge
  • Et AMU-kursus på 3 dage
  • Udbydes af syv skoler – se hvilke her
  • Transportens Udviklingsfond (TU) og Godstransportens Uddannelses- og Udviklingsfond (GUU) belønner medlemsvirksomheder, der uddanner en medarbejder via Transportbranchens mentoruddannelse og i samme kalenderår ansætter en lærling med en mentorbonus på 5.000 kr. – se mere her
facebook twitter