Letbaneførere sikrer, at letbanen kører på skinner

21. september 2017

Når Danmarks nye letbane i Aarhus på søndag tager den første tur på skinnerne i regulær drift, bliver det med nyuddannede letbaneførere i førersædet.

Letbanefoerere -sikrer ,-at -letbanen -koerer -paa -skinner
Billede fra www.letbane.dk (redigeret)

På lørdag vil Aarhus vente i spænding, når letbanen for første gang kører gennem byen med passagerer. Hele lørdag vil byde på en stor åbningsfest for letbanen. Der vil være taler, gospel og ikke mindst mulighed for at tage en prøvetur i letbanetoget.

TURs brancheudvalg for letbaneområdet, som står bag de offentlige uddannelse til letbanefører samt trafikstyringsmedarbejder, ser med forventning frem til letbanens åbning.

- Vi har haft et godt samarbejde med Keolis, Undervisningsministeriet samt Trafik-, Bolig- og Byggestyrelen om at få beskrevet og godkendt uddannelserne til de personalegrupper, der skal betjene og styre letbanen, fortæller Uddannelseskonsulent i TUR Jørgen Jæger.

Der har også været godt samarbejde om uddannelsen af førerne.

- Vi har haft et tæt samarbejde mellem Keolis og EUC Lillebælt om at få uddannet letbaneførere og styreringsmedarbejdere. Uddannelsen er primært foregået hos Keolis og en stor del har været ude på selve letbaneanlægget. I løbet af den sidste måned har der været gennemført mange prøvekørsler, så vi ser frem til at letbanen går i drift på søndag med vores nyuddannede personale i letbanetogene og ved kontrolpanelet, fortæller Kim Lykkegaard fra Keolis.

Indtil videre har to hold af kursister som letbanefører og som OCC-trafikstyringsmedarbejder gennemført uddannelse i AMU for at lære at styre og betjene letbanen. Kurserne afsluttes med en teoriprøve i TURs testsystem, Multitest samt praktiske prøver ude på selve letbanen. Keolis forventer, at omkring 100 personer skal uddannes via AMU-systemet, så letbanen i Aarhus kan glide driftssikkert og problemfrit med et højt niveau af service og sikkerhed på de strækninger, der åbner på søndag.

Første letbanetog kører fra Aarhus banegård søndag d. 24. september kl. 6:05, som en integreret del af den kollektive trafik i Aarhus og omegn. I første omgang sker det med strækningen Aarhus H - AU Hospital i Skejby med fire afgange i timen.

Læs mere om letbanen og åbningsfesten på Midttrafiks hjemmeside 

- TUR  

facebook twitter

Nyheder

Nyhedsbrev - udgives hver fredag