Uddannelsesmål til varebilschauffører godkendt

19. december 2018

AMU-kurserne til varebilschauffører er nu godkendt og klar til afholdelse fra den 1. januar 2019.

Uddannelsesmaal -til -varebilschauffoerer -godkendt

En tilladelsesordning for varebiler blev vedtaget i sommers. De væsentligste ændringer er uddannelseskrav til både vognmænd og chauffører. For chaufførerne gælder det, at der er krav om en grunduddannelse samt efteruddannelse hvert femte år, hvor der erhverves et såkaldt varebilschaufføruddannelsesbevis (VUB). Uddannelseskravet træder i kraft den 1. juli 2019.

Hvem er omfattet af kravet om VUB?
Kravet gælder for de varebilschauffører, der kører med gods for fremmed regning, som vejer mere end 11 kg. pr. stykgods (kolli) i en varebil eller et vogntog (varebil med anhænger) på over 2.000 kg til og med 3.500 kg tilladt totalvægt.

- Alle nye varebilschauffører, som er omfattet af reglerne, skal gennemføre den grundlæggende uddannelse, før de kan køre fra 1. juli 2019, fortæller Mogens Ellgaard-Cramer, uddannelseskonsulent i TUR.

Alle chauffører, der kan dokumentere mindst to års beskæftligelse som varebilschauffør, er fritaget fra grunduddannelsen, men er omfattet af krav om efteruddannelse. For disse chauffører er der lavet en fem-årig implementeringsordning for, hvornår de skal have gennemført efteruddannelsen, som afhænger af chaufførens fødselsdato.

- Har man f.eks. fødselsdag den 1., 2., eller 3. i måneden, skal man have gennemført efteruddannelsen inden den 1. juli 2019, siger Mogens Ellgaard-Cramer.

Hvor mange chauffører kravet omfatter, er vanskeligt præcist at vurdere.

- Vi kender reelt ikke antallet af chauffører, dette krav påvirker, så det bliver spændende at se, hvor mange der skal igennem efteruddannelsen her i løbet af første halvår 2019.

Et CUB giver erhvervet rettigheder
Har chaufføren allerede et blåt chaufføruddannelsesbevis (CUB), har han eller hun automatisk de samme rettigheder som indehavere af et varebilschaufføruddannelsesbevis (VUB). Chaufføren skal derfor ikke foretage sig noget i forbindelse med de nye regler. For chauffører uden er det vigtigt, at de hurtigst muligt sætter sig ind i, om de er omfattet af kravet om grund- og/eller efteruddannelse.

- Der er behov for, at hele branchen gør sig bekendt om kravet og sætter sig ind i, hvem der skal nå på uddannelse hvornår, så de, der skal på uddannelse, når at melde sig til i tide, siger Mogens Ellgaard-Cramer.

To godkendte AMU-kurser
Uddannelsesmålene er udviklet af TUR og godkendt i Undervisningsministeriet. Begge uddannelser er tilknyttet den nye FKB 2280 Vejgodstransport og har fået følgende kursusnumre og titler:

48850 Grundlæggende kvalifikation for varebilschauffører, 3 dage
48851 Efteruddannelse for varebilschauffører, 2 dage

Undervisningsmaterialer til uddannelserne kan købes hos TUR Forlag: shop.turteori.dk

- TUR

Læs mere om kravene og implementeringsordningen på varebilskrav.dk 

Læs også: ”Materialer til de nye varebilsuddannelser udgives”

facebook twitter