Lærling på køreteknisk anlæg

28. februar 2018

Godschaufførlærlingen Jesper Rasmussen fortæller om sin tur på køreteknisk anlæg for at få styr på teknikken og de forskellige manøvrer. 

Lærling på køreteknisk anlæg

TURs ambassadørlærling, Jesper Rasmussen, er lærling hos Alex Andersen Ølund og går på Syddansk erhvervsskole. I praktikvirksomheden udbygger han sine kompetencer på de faglige og praktiske elementer af uddannelsen til godschauffør. Da han tidligere skulle tilbage på skolen for at have faget EU Kvalifikation og tage kørekort til lastbil med påhængskøretøj, var han begejstret.

– Skolen har planlagt, at jeg i den her skoleperiode både skal have EU-kvalifikation og kørekort til hænger. Når jeg har bestået køreprøverne og den afsluttende prøve i EU-kvalifikation, er jeg klar til at køre eksport for min praktikvirksomhed, forklarer Jesper.

– Der er stor forskel på, hvordan man skal køre og manøvrere et vogntog, når man kører med lastbil med hænger og når man kører med trækker-trailer. Jeg kan godt lide at lære noget nyt og køre forskellige vogntog. Alt efter hvilken type vogntog man kører, skal man reagere forskelligt, bl.a. hvis man kommer ud for en vanskelig situation eller i glatføre.

Forskellige evner til forskellige vogntog
Om to år står Jesper med svendebrevet i hånden og kan kalde sig faglært godschauffør. Vejen til faglært bringer ham skiftevis forbi praktikvirksomheden, skolen og køreteknisk anlæg.

– På køreteknisk anlæg prøver vi en masse forskellige manøvrer. For eksempel skal vi prøve kontrolleret udskridning på glatbanen, hvor man skal trække i håndbremsen og lære at reagere hurtigt i glatføre, uden der sker ulykker. Det er vigtigt at have styr på, hvis man skal køre til det nordlige Norge, hvor vejene er meget glatte på grund af frostgrader.

– Manøvrerne udfører vi ved 25-28 km/timen, for ellers går det galt. Det gælder jo også ude i virkeligheden, hvor man skal køre forsvarligt og efter forholdene, slutter Jesper.

Det er muligt at følge ambassadørernes dagligdag på Instagram, transportuddannelser.dk og Facebook.

 - TUR

Følg ambassadørerne direkte på Instagram:

Jesper Rasmussen, Syddansk Erhvervsskole og Alex Andersen Ølund

Rasmus Christensen, EUC Syd og Danfoss

Lykke Øvlisen, Tradium og Frode Laursen

Daniel Vilsbak, UC Holstebro og Jysk Transportservice

Følg Jesper og de andre ambassadører på Facebook

facebook twitter