Fortsat fem transportfag som fordelsuddannelser

13. november 2018

Undervisningsministeriet har udpeget fordelsuddannelserne for 2019. Transportbranchen har fortsat fem erhvervsuddannelser på listen.

Fortsat -fem -transportfag -som -fordelsuddannelser 

Fordelsuddannelser er uddannelser inden for fag, hvor der kommer til at mangle faglærte i fremtiden. På fordelsuddannelserne forventes 9 ud af 10 at komme i praktik i en virksomhed. Hvilke uddannelser, der kan komme på listen over fordelsuddannelser, udpeges i dialog med de faglige udvalg og efter ansøgning fra arbejdsgivernes brancheorganisationer.

Brancheorganisationerne har begrundet deres ansøgninger om fordelsuddannelserne for 2019 med mangel på arbejdskraft fremover i forhold til den nuværende tilgang til uddannelserne, samt vanskeligheder med at skaffe et tilstrækkeligt antal elever - og endelig, at uddannelserne vurderes at kunne leve op til kriterierne for at være en fordelsuddannelse i bonusåret.

TURs fordelsuddannelser
De fem transportuddannelser, som figurerede på listen i 2018, vurderes fortsat til at komme til at mangle faglærte i fremtiden.

De fem transportuddannelser på listen over fordelsuddannelser er:

  • Buschauffør i kollektiv trafik
  • Turistbuschauffør
  • Kranfører
  • Togklargøringsuddannelsen
  • Vejgodstransportuddannelsen

Fordelene ved fordelsuddannelserne
Fordelen for eleverne på fordelsuddannelserne er, at virksomhederne har kollektivt tilkendegivet en forpligtelse til at oprette praktikpladser til de elever, der har gennemført 2. del af grundforløbet på fordelsuddannelsen. Dermed er de godt stillet i forhold til at sikre sig en praktikplads.

Til arbejdsgiver udbetales der en økonomisk bonus på baggrund af antallet af uddannelsesaftaler (praktikpladser), de hvert år tilbyder, målt i praktikårselever. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) udbetaler tilskuddet umiddelbart efter, at opgørelsen er foretaget, hvilket forventes at være midtvejs i løbet af året efter bonusåret.  

- TUR

 

facebook twitter