Ny EUD-aftale skal lokke flere til erhvervsskolerne

27. november 2018

Et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, der skal øge søgningen til erhvervsuddannelserne.

Ny -EUD-aftale -skal -lokke -flere -til -erhvervsskolerne 

Regeringen er sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti enige om en række nye initiativer, som tilsammen skal gøre det mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse og gennemføre den.

Aftalen indeholder initiativer for samlet set 2,3 milliarder kroner og kommer i forlængelse af aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om at afskaffe omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne fra 2019, som blev indgået den 5. november. Dermed får erhvervsuddannelserne de samme økonomiske rammer i 2019 som i 2018.

Folkeskolen tættere på erhvervsuddannelserne
Som led i aftalen vil erhvervsuddannelserne fremover fylde mere i folkeskolerne, så eleverne kan prøve på egen krop, hvad erhvervsuddannelserne tilbyder unge, der både kan bruge hoved og hænder. For eksempel vil erhvervsskolelærere kunne undervise folkeskoleelever, og eleverne skal fremover til prøve i et obligatorisk praktisk/musisk fag for at understrege betydningen af at kunne omsætte viden til praktik.

- Vi ønsker at gøre op med automatvalget af ungdomsuddannelse og i stedet lade folkeskoleelever få erfaringer med håndværksfag og indblik i, hvilke muligheder der følger med en faglært uddannelse. Det skal give flere lyst til at gå den vej, siger undervisningsminister Merete Riisager.

Aftalepartierne er også enige om, at 10. klasse skal bidrage til at øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Derfor vil initiativer i aftalen hjælpe de kommuner, der ønsker at placere deres 10. klassetilbud på erhvervsskoler.

Som en del af aftalen skal det også være nemmere at bygge en videregående uddannelse oven på en erhvervsuddannelse. Det skal understrege, at en erhvervsuddannelse ikke lukker, men åbner op for mange muligheder.

- TUR

Læs pressemeddelelse fra Undervisningsministeriet

Læs EUD-aftalen ”Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden”

facebook twitter