Vejvrede kan reduceres viser forskningsprojekt fra DTU

3. november 2021

En gruppe forskere på Danmarks Tekniske Universitet har set nærmere på vejvrede hos helt almindelige trafikanter og fundet frem til, at vejvrede kan dæmpes ved hjælp af RELAX-intervention.

Vejvrede - Rat - Komprimeret

Rysten på hovedet, hidsige tilråb, fagter, dytten og en strittende langfinger. Vejvrede kan give udslag i ubehag, trusler og vold samt skabe farlige situationer i trafikken. Desværre oplever et stigende antal danskere at blive udsat for vejvrede, når de færdes i trafikken. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Heldigvis kan der gøres noget ved problemet. På DTU har en gruppe forskere med succes udviklet og testet et koncept, der kan hjælpe danskere med at trække på skuldrene af andres færden i trafikken. Konceptet hedder RELAX-intervention og skal overordnet set gøre trafikanter beviste om deres tanker og opførsel i situationer, der typisk udløser mild vejvrede. 

RELAX-intervention under uddannelse 

På baggrund af resultaterne fra projektet håber Mette Møller, som er seniorforsker hos DTU og en del af forskningsgruppen RELAX, at interventionen kan benyttes i uddannelsen af erhvervschauffører.

”RELAX-interventionen kan styrke erhvervschaufførers kompetence til at undgå, at trafikale konflikter eskalerer på en aggressiv og trafikfarlig måde. Den kan være relevant for erhvervschauffører som del af deres uddannelse eller evt. som del af et efteruddannelsesforløb” – fortæller Mette Møller til TUR.

TUR vil nu kigge nærmere på, om projektets resultater kan anvendes i uddannelsen af erhvervschauffører.

- TUR

Læs RELAX-rapporten

RELAX-projektet er støttet af TrygFonden.

facebook twitter