Brancheudvalg for vejgods har været på studietur

19. oktober 2023

Vejgodsudvalgets studietur gik i år til Palfinger i Østrig og Liebherr i Tyskland. Turens formål var at få viden om den grønne omstilling på kran-området og hvordan fremtiden ser ud på kran-området.

BU Vejgods Studietur

Brancheudvalget for Vejgods består af arbejdsgiver- og arbejdstagerrepræsentanter, som er indvalgt til at sidde i udvalget sammen med en repræsentant for TUR. Udvalget har nu været på studietur i tre dage for at lære nyt om branchen og for at nørde kraner.

Fremtidens kraner

Første besøg på turen gik til Palfinger, som beskæftiger sig med lastbilsmonterede kraner. Hos Palfinger bliver hele kranen fabrikeret fra bunden af, og de producerer kraner op til ca. 200TM. De har allerede nu udviklet muligheden for en batteri-pack til kranen, samt muligheden for at tilslutte kranen til strøm ude på f.eks. en byggeplads. I fremtiden vil Palfinger byde på en del avancerede kraner, derfor er der stor fokus på udviklingen af IT-systemer, da flere af kranernes funktioner bliver styret ved hjælp af avancerede sensorer.

Eldrevne mobilkraner

Andet besøg gik til Liebherr, og deres mobilkraner, da de med over 50.000 ansatte fylder en stor del af markedet. Her drøftede udvalget også el-drift, da Liebherr i øjeblikket har en mobilkran på markedet, som udelukkende kører på el. Her gik snakken på, at udfordringen med el-drevne kraner er at få nok strøm og deres batteriers vægt.

Udover eldrevne mobilkraner var fokus også for udvalget at drøfte uddannelse. Da betjeningen af en mobilkran kræver grundig instruktion, og hver kran betjenes forskelligt, afsætter fabrikken op til tre dage til at sætte de nye kranførere ind i kranens funktioner. Det var udvalget naturligvis utrolig interesserede i at høre nærmere om.

Det må siges, at dette års studietur for BU vejgods har været lærerig, og de har fået indblik i, nogle af de muligheder fremtiden kommer til at byde på kran-området.

- TUR

facebook twitter