Rådet for Grøn Omstilling: Hver fjerde lastbil i Danmark vil være elektrisk i 2030

21. februar 2024

Ifølge Rådet for Grøn Omstilling vil fremmarchen af de eldrevne lastbiler gå langt hurtigere end tidligere antaget. Faktisk vil næsten hver fjerde lastbil på de danske veje være eldrevne inden 2030.

Rådet For Grøn Omstilling -Hver Fjerde Lastbil I Danmark Vil Være Elektrisk I 2030.rigtig (3)

I Energistyrelsens ’Klimastatus og -fremskrivning 2023’ undervurderes omstillingen til elektriske lastbiler markant, mener Rådet for Grøn Omstilling. Derfor har Rådet for Grøn Omstilling lavet et fremskrivningsnotat, hvori der beskrives, hvor mange eldrevne lastbiler, der kommer ud på vejene i Danmark i 2024-2025.

Ifølge Daria Rivin, der er seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling, undervurder de officielle tal i Energistyrelsens Klimafremskrivning salget af el-lastbiler.

Allerede nu er salget 5-6 år længere fremme end forventet. Derfor er der brug for et mere realistisk bud på udviklingen, så vognmænd og virksomheder ikke foranlediges til at tro, at omstillingen først kommer til at tage fart efter 2030” skriver Daria Rivin i Rådet for Grøn Omstillings pressemeddelse. 

I Energistyrelsens Klimafremskrivningen fra 2023 fremgår det, at el-lastbiler kun ville stå for 1,5 pct. af salget af lastbiler i 2023. Men salget endte på 6,3 pct, hvilket svarer til at hver 16 lastbil, der blev solgt i Danmark i 2023, var en el-lastbil.

Ny og hurtigere ladestandard

Det er ikke kun salget af el-lastbiler, der overstiger forventningerne, men også udviklingen i ladestandarder. I år vil der komme lastbiler på markedet, der kan køre 500 km på en opladning, og senere i år kommer en ny ladestandard, hvor det bliver muligt at lade fra 20-80 pct. på 30 min, siger Daria Rivin. Hun konkluderer, at dette vil betyde, at der vil være god økonomi i at køre i en el-lastbil, og at der vil være en højere hastighed i omstillingen.

Af samme grund har Rådet for Grøn Omstilling langt højere forventninger til, hvor mange el-lastbiler, der samlet set vil være i Danmark frem mod 2035. Rådet for Grøn Omstilling forventer at 23 pct. af lastbilerne vil være eldrevne, hvorimod Energistyrelsen i sin Klimafremskrivning kun forventer 4 pct. Du kan læse mere om, hvad Rådet for Grøn Omstillings fremskrivningsnotat indeholder her.

Faglærerkursus i Kørsel med el-lastbiler og el-bus udbydes
Rådet for Grøn Omstilling forventer, at 53 pct. af alle lastbiler i 2035 er elektriske. Hvis du vil tage del i den rivende udvikling, tilbyder vi her hos TUR et faglærerkursus i Kørsel med el-lastbiler og el-bus. Du kan læse mere om kurset, og hvordan man tilmelder sig kurset her.

-TUR

facebook twitter