Tesfaye overvejer om dele af GF2 skal ind i ny ungdomsuddannelse

2. maj 2024

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har foreslået at reducere antallet af ungdomsuddannelsestilbud i Danmark. Ministeren kigger på, om dele af GF2 skal indgå i ny ungdomsuddannelse. 

COLOURBOX52460297

Under Danske Erhvervsskoler og -Gymnasiers årsmøde understregede Tesfaye behovet for at fælde nogle "træer" i uddannelsesskoven for at give plads til en mere ensartet og sammenhængende ungdomsuddannelse.

Ministeren ønsker at sikre, at unge ikke skal skifte mellem forskellige uddannelsesforløb, men i stedet have længerevarende stamklasser med både boglige og praktiske elementer.

“Vi kan godt sige til hinanden: 'Hvor er det fedt, at vi både har HF, HHX, HTX, og vi har fire brede indgange på GF1, hundrede forskellige erhvervsuddannelser og EUX. Glæder I jer ikke bare, alle I unge i Haderslev.' Men det er jo ikke virkeligheden.” sagde Mattias Tesfaye.

I sin tale til årsmødet fremhævede Tesfay, at der er elementer fra GF2, der kan indarbejdes i den nye ungdomsuddannelse og overvejer, om hele grundforløb 2 er nødvendigt i sin nuværende form. Han påpeger, at der kan være økonomiske fordele ved at reducere antallet af forskellige tilbud:

"Man kan måske overveje, om man overhovedet skal have 20 uger på GF2, eller om noget af det, der foregår på GF2, skal indarbejdes i en ny ungdomsuddannelse".

Ministerens forslag inkluderer også at se på eksisterende uddannelsesprogrammer såsom HF, EUX, STX, GF1, GF2, HHX og den kommunale 10. klasse. Tesfaye anerkender dog, at ikke alle disse programmer nødvendigvis vil blive nedlagt.

Tesfaye påpegede også udfordringen ved de mange forkortelser i uddannelsessystemet og peger på nødvendigheden af at fælde nogle "træer" for at skabe en mere strømlinet struktur.

Ministerens mål er at etablere en ny ungdomsuddannelse, der forbereder unge til både videregående uddannelse og erhvervsliv på en effektiv og omkostningsbevidst måde.

- TUR

Læs mere om Mathias Tesfays tale her.

facebook twitter