Frafaldsanalyse

28. september 2022

I 2021 publicerede TUR en rapport, som identificerer flere fokusområder, der kan øge lærlinges mulighed for at gennemføre en transportuddannelse. En arbejdsgruppe har fokus på at omsætte rapportens anbefalinger til praksis.

 Frafaldsanalyse

Frafaldet på transportuddannelserne er højt. Helt konkret falder ca. halvdelen af optagne lærlinge på vejgodstransportuddannelsen fra. Til sammenligning var det for mindre end 10 år siden kun hver femte lærling, der droppede uddannelsen.

Derfor igangsatte TUR en frafaldsanalyse i samarbejde med konsulentfirmaet Moss-Bjerre, som skulle undersøge frafaldet og etablere viden om forhold og indsatser, der kunne øge lærlingenes gennemførsel af transportuddannelserne. Frafaldsanalysen belyser, hvordan transportbranchen bedre kan imødegå og reducere frafald generelt og særligt på lager- og vejgodsuddannelserne.

Analysen er bl.a. baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt nuværende lærlinge, tidligere lærlinge og frafaldne lærlinge på transportuddannelserne. Derudover er der lavet kvantitative interviews med virksomheder og et litteraturstudie af dansk og nordisk forskning i frafald på erhvervsuddannelserne.  

Femten forklaringer på frafald

Frafaldsanalysen giver 15 forklaringer på, hvorfor frafaldet er så stort. Samtidig peger rapporten på 17 indsatsområder, som kan bruges til at holde frafald på transportuddannelserne nede.

Bl.a. peger analysen på, at praksisnær undervisning, mere og bedre vejledning, bedre sammenhæng mellem skole- og virksomhedsforløb samt indførelse af arbejdsmarkedsforberedelse kan være vejen frem for at få flere lærlinge til at gennemføre en transportuddannelse.

TUR har nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med konkrete forslag til, hvordan man kan omsætte indsatskatalogets pointer til praksis, og hvordan andre interessenter, f.eks. skoler og arbejdsgivere, inddrages bedst i det videre arbejde. Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, 3F samt uddannelsesfonde for transportbranchen.

TUR har fremlagt frafaldsanalysen på TURs chaufførkonference i foråret 2022. Arbejdsgruppens foreløbige arbejde blev desuden fremlagt for skolerne på EUD-skolemødet i september 2022.

- TUR

 

Læs frafaldsanalysen på tur.dk 

Se indsatskataloget på tur.dk

facebook twitter