Dygtige lærlinge til transportbranchen

3. april 2017

Medarbejdere i transportfaget skal både være udstyret med et klogt hoved og kloge hænder. Derfor er fundamentet for transportlærlinges uddannelse, at de veksler mellem skole og praktik.

Dygtige lærlinge til transportbranchen

Når transportlærlingene kommer tilbage i virksomhederne efter at have været i skole et par uger, er det med ny viden og færdigheder, som de kan bruge i det daglige arbejde i virksomheden. Flere virksomheder er derfor begyndt at følge mere med i, hvad deres lærlingene bliver undervist i på skolen, så lærlingene kan prøve kræfter med det i praksis i virksomheden.

Se film: Sammenhæng mellem skole og praktik

Endnu dygtigere lærlinge

En af disse virksomheder er Universal Transport og Flytteforretning i Vejle. For nyligt oprettede virksomheden et lærlingecenter, og tog en seriøs beslutning om, at deres lærlinge skal blive godt uddannede. Ifølge virksomhedens HR-ansvarlige, Marianne Thomassen, er det vigtigt, at alle deres lærlinge lærer at omsætte teorien til praksis:

- Vi forsøger at skabe sammenhæng mellem skoleperioderne og det, lærlingen skal igennem i virksomheden, fordi vi er overbeviste om, at vi på den her måde får endnu dygtigere lærlinge, forklarer Marianne Thomassen.

For at sikre en bedre sammenhæng mellem lærlingens tid i skole og i virksomheden, er Universal Transport og Flytteforretning i tæt dialog med skolen. Bl.a. bruger de en såkaldt uddannelsesbog, som giver dem et overblik over en række praktikmål, lærlingen skal igennem hver enkelt praktikperiode.

Se teaser for Transportbranchens mentoruddannelse

Mentor hjælper med at omsætte teori til praksis

19-årige Nicolaj Tindbæk var en af de første lærlinge, som blev en del af lærlingecenteret hos Universal Transport og Flytteforretning. Han fik en mentor – altså en kollega, som kan støtte ham gennem uddannelsen og læretiden. Mentoren er Kim Lysengreen, som har flere års erfaring som godschauffør og kender branchen godt – både hvad angår det faglige og gode arbejdsvaner.

- Det er egentlig ret nyt for mig at være mentor. Men jeg synes jo, at det er sjovt at hjælpe andre og give noget videre, fortæller Kim.

Og Kim er klar over, at han har en vigtig rolle i forhold til at hjælpe Nicolaj med at finde sammenhængen mellem undervisningen i skolen, og det han skal lave i virksomheden.

- På en måde skal jeg jo vise min hobby til Nicolaj. Jeg brænder for at være chauffør, så det er helt naturligt for mig at fortælle om mit arbejde. Så når Nicolaj kommer tilbage efter at have været på skolen, er det min rolle at vise ham det teoretiske i praksis, forklarer Kim.

3 gode råd fra faglæreren: Sådan skaber du sammenhæng mellem skole og praktik

Jette Lindskov er faglærer på EUC Lillebælt og underviser bl.a. på AMU-kurset ”Transportbranchens mentoruddannelse”. Hun har tre gode råd til at skabe sammenhæng mellem skole og praktik.

  1. Afsæt tid til at engagere dig i lærlingens uddannelse på skolen. Du er altid velkommen til at kontakte skolens virksomhedskonsulenter, hvis du er i tvivl om noget.
  2. Brug IT-værktøjet EUDTjek løbendetil at holde styr på lærlingens uddannelsesbog. I EUDTjek kan du også se lærlingens fravær, skoleperioder og skolekvalifikationer.
  3. Spørg ind til, hvad lærlingen har lært i løbet af skoleperioderne, så I kan tale om, hvordan det bliver omsat til praksis. 

Transportbranchens mentoruddannelse

Hvad: En AMU-kursuspakke

Varighed: 3 dage

Hvor: 8 skoler er godkendt til at udbyde AMU-kursuspakken

Hvem: Transportbranchens mentoruddannelse er for den medarbejder, som har en hverdag sammen med en transportlærling. Fx som daglig leder, lærepladsansvarlig eller som udvalgt kollega, der er særlig opmærksom på, at lærlingene trives.

Bonus: Transportens Udviklingsfond bakker op om Transportbranchens mentoruddannelse ved at tildele medlemsvirksomheder en mentorbonus på 5.000 kr., hvis de uddanner en medarbejder via Transportbranchens mentoruddannelse og i samme kalenderår ansætter en lærling.

Få mere at vide om Transportbranchens mentoruddannelse på transportuddannelser.dk/mentor

- TUR

 

 

facebook twitter