Tal fra tænketanken DEA: Uvidenhed gør at elever fravælger erhvervsskoler

5. marts 2024

En analyse fra DEA viser, at det kun er 17 procent af udskolingseleverne, der kan se sig selv på en erhvervsuddannelse. Ifølge elevformanden for Danske Skoleelever skyldes dette elevernes begrænsede viden om erhvervsuddannelserne.

Uvidenhed Gør At Elever Fravælger Erhvervsskoler 1

Når udskolingseleverne skal vælge en videregående uddannelse, fravælger mange erhvervsuddannelserne, fordi de ikke får nok oplysninger om, hvad en erhvervsuddannelse indebærer. Ifølge elevformanden for Danske Skoleelever, Laura Poulsen, er det derfor nødvendigt at give udskolingseleverne mere information om erhvervsuddannelserne.

“Jeg oplever, at det handler om, at vi elever ikke rigtig er klar over, hvad der er. Det ser vi særligt i forhold til erhvervsuddannelser, når der er så få, som har lyst til at gå den vej” siger Laura Poulsen.

Folkeskolerne skal give eleverne et tydeligere billede af erhvervsuddannelserne
Ifølge Laura Poulsen bliver udskolingsleverne i langt højere grad klædt på til gymnasiet end erhvervsuddannelserne. Gymnasierne har i længere tid tilbudt folkeskoleeleverne brobygningsforløb og åbent hus-arrangementer, hvilket har givet eleverne et bredt kendskab til, hvad gymnasiet er, og hvad en gymnasial uddannelse indebærer. Den samme slags kendskab mener Laura Poulsen, at eleverne skal have om erhvervsuddannelserne. Hun forslår derfor, at udskolingseleverne kommer ud og ser de arbejdspladser, som en erhvervsuddannelse vil kunne føre til.

Laura Poulsen pointerer at besøgene på arbejdspladserne, skal gøre eleverne bevidste om, at erhvervsuddannelser kan føre til nye karriereveje efter endt erhvervsuddannelse.

“Vi skal have aflivet nogle af de myter, der er i forhold til erhvervsuddannelserne. Der er nemlig mange elever, der bliver skræmte af, en forestilling om, at hvis vi en tager en erhvervsuddannelse, så skal vi arbejde med det samme for evigt. Vi elever skal vide, hvilke døre en erhvervsuddannelse åbner” siger Laura Poulsen.

Du kan læse mere om de unges holdning til valg af ungdomsuddannelser her.
-TUR

facebook twitter