God grund til at modernisere prøven for erhvervelse at stort kørekort

16. september 2016

Lang sagsbehandlingstid, ufleksible ventetider ved prøvestederne og gammeldags prøveformer er nogle af hovedoverskrifterne for, hvordan det i dag er at tage det store kørekort til enten lastbil, bus eller taxa. Derfor er der god grund til at modernisere prøve for erhvervelse af stort kørekort.

God grund til at modernisere prøven for erhvervelse at stort kørekort

Foto: Arriva

DI og 3F Transportgruppen står sammen om, at der skal foretages markante ændringer i forhold til de udfordringer, der findes på området for erhvervelse af stort kørekort.  Og der er god grund til at modernisere forløbet:

- Der burde være sket noget for lang tid siden på det her område. Vi ved at prøveafviklingen på området for erhvervelse af det store kørekort har kørt fuldstændig uændret siden 1990, og det er ikke holdbart, siger TURs sekretariatschef, Hans Christiansen.

Og uddyber:

- Branchen kan ikke leve med, at eksempelvis en AMU-kursist, som begynder på et kursusforløb af seks ugers varighed, ikke kan nå at blive færdig med forløbet, enten fordi papirgangen for ansøgningen eller fordi prøvebestillingen er for langsom. Og hvis det drejer sig om en EUD-lærling, så har de lange ventetider den konsekvens, at lærlingen først kan komme til prøve flere måneder efter han eller hun er færdig med kurset. Det kræver flere køretimer, som skolen skal levere uden at få kompensering. Det er spild af tid og ressourcer.

I notatet bliver der foreslået løsninger, som skal sikre, at forholdene bliver forbedret. Flere af dem er ’lavt hængende frugter’, som hverken kræver lovændringer eller ny teknik. De handler grundlæggende om flere medarbejdere til at håndtere sagsbehandlingen hurtigere, at der skal udvikles et digitalt system for at afholde teoriprøve samt at politiet, og især Københavns Politikreds, effektiviserer sagsbehandlingstider.

Men nogle af udfordringerne kræver også lovændringer, hvis de skal løses. Det handler om, at den særlige erhvervsprøve for bus og taxi bliver afskaffet. Det er kun i Danmark, at vi har en særregel for, at erhvervsprøven skal foregå på dansk. Og sidst men ikke mindst, at alle køreprøver bliver moderniseret.

Læs hele notatet: ”Transporterhvervets nuværende udfordringer i forbindelse med erhvervelse af kørekort kat. C, C/E og D, D-erhverv og B-erhverv”

Læs også: Modernisér prøve for store kørekort

Læs også: Resumé af notat: Udfordringer ved erhvervelse af store kørekort

facebook twitter