Ændring af aftalt uddannelsestid (afkortning)

Skal den fastsatte uddannelsestid for en uddannelse afkortes, kræver det at Transporterhvervets Uddannelser (TUR) godkender denne ændring.

Det er kun TUR, der kan afkorte den samlede uddannelsestid, herunder oplæringstiden. Vurderingen foretages individuelt i den konkrete sag.

Afkortning kan ske på grund af tidligere erhvervserfaring eller uddannelse. Det sker ofte på baggrund af en ansøgning fra erhvervsskolen, der søger på vegne af elev/lærling og oplæringsvirksomhed som følge af en kompetencevurdering af elev/lærling. Erhvervsskolen kan fritage en elev/lærling for undervisning ved at give merit for allerede opnåede kompetencer. Hvis skolen vurderer en afkortning på mere end 4 uger af skoletiden for elev/lærling med en uddannelsesaftale, skal det faglige udvalg underrettes for at tage stilling til, om uddannelsestiden skal afkortes.

Elev/lærling og oplæringsvirksomhed kan også ved kortere fritagelser søge det faglige udvalg om afkortning.

Særlige omstændigheder:

Afkortning kan også ske på grund af særlige omstændigheder, som fx virksomhedsophør (konkurs eller udflytning af produktion) umiddelbart før uddannelsesaftalens afslutning, hvis elev/lærling er optaget på en videregående uddannelse med start før afslutningstidspunktet eller i forbindelse med barsel eller lignende.

I alle tilfælde vil afkortning være under forudsætning af, at elev/lærling har bestået svendeprøven, og - med undtagelse af konkurs - at virksomheden har anmodet om og betalt for udstedelse af uddannelsesbevis.

 Vælg årsagen til at du ønsker at afkorte din uddannelsestid

Der kan være flere årsager til at uddannelsestiden skal afkortes - disse er anført nedenfor. Vælg den årsag, der passer til den konkrete situation:

Oftest stillede spørgsmål

Kan erhvervsskolen afkorte uddannelsestiden?
Nej, det er kun det faglige udvalg for uddannelsen, der kan afkorte uddannelsestiden.

Betyder godskrivning for undervisning, at elev/lærling har fri?
Fritagelse fra undervisning medfører ikke automatisk en afkortning af den samlede uddannelse, men betyder som udgangspunkt, at elev/lærling i stedet skal være i oplæring. Dog kan det faglige udvalg ansøges om en afkortning af den samlede uddannelsestid.

Skolen har desuden pligt til at tilbyde elev/lærling undervisning på et højere niveau eller anden relevant undervisning i stedet for den undervisning, der gives godskrivning for. Elev/lærling er ikke forpligtet til at tage imod tilbuddet.

Hvornår kan der søges om godskrivning?
Det faglige udvalg kan fastsætte uddannelsestiden ved uddannelsesaftalens indgåelse eller senere. Der kan altså ikke søges om godkendelse af godskrivning, medmindre der er tale om en konkret uddannelsesaftale.

Hvordan aftales en afkortning?
Hvis afkortningen sker ved uddannelsesaftalens begyndelse, kan den afkortede uddannelsestid angives i blanketten "Uddannelsesaftale". Hvis afkortningen sker senere, skal blanketten "Tillæg til uddannelsesaftale" anvendes.

Følger det faglige udvalg altid erhvervsskolens indstilling?
I langt de fleste tilfælde vil der ligge en kompetencevurdering fra skolens side til grund for en ansøgning om merit. Det faglige udvalg har dog ikke pligt til at følge skolens vurdering, men i mange tilfælde vil vurderingen blive den samme.

Skal elev/lærling og oplæringsvirksomhed være enige?
Hvis der ikke er enighed mellem lærling/elev/lærling og oplæringsvirksomhed, kan det faglige udvalg træffe afgørelse om forlængelse og fastsætte uddannelsestiden efter anmodning fra en af parterne.

Kan elev/lærling i skoleoplæring få godskrivning?
Ja, elev/lærling i skoleoplæring kan søge om godskrivning og dermed afkortelse af uddannelsestiden på lige fod med elev/lærling, der har en uddannelsesaftale.