Disponentuddannelsen – en rigtig god investering

12. marts 2014

Suppler din erhvervsuddannelse med en disponentuddannelse. Det er en stor gevinst både for dig og for din virksomhed.

Nye disponenter UC Holstebro 2013

I 2008 så en ny erhvervsuddannelse dagens lys: Disponentuddannelsen inden for henholdsvis kørsels- eller lager- og terminalområdet. Knap seks år senere har uddannelsen vokset sig til en solid størrelse, der byder på fag, som blandt andet omhandler arbejdsmarkedsforhold, logistikledelse, kvalitetsstyring, kundeforhold og ledelsesteorier. UC Holstebro er en af de fem skoler, der udbyder uddannelsen, og her kunne man i december 2013 tage afsked med endnu et hold færdiguddannede disponenter. Chefkonsulent hos DTL Brian Svendsen var som censor med til at bedømme resultatet af deltagernes indsats - og det skorter ikke på rosende ord, når han skal beskrive de nyudklækkede disponenter.

- Jeg vurderer dem jo lidt som om, at jeg skulle ansætte dem, og de imponerer mig. De ved virkelig, hvad de taler om. Det er nogle meget indsigtsfulde medarbejdere, som afslutter den her uddannelse.

Uddannelsen forløber over et år og er tilrettelagt, så man skiftevis er i skole og tilbage i den virksomhed, som man har indgået en uddannelsesaftale med. Mange får her en aftale med den virksomhed, hvor de allerede er ansat, og de har dermed en masse erfaring fra den virkelige verden med sig. Og det er netop noget af det, som Brian Svendsen udpeger som en af uddannelsens store styrker.

- De ved, at tingene kræver hårdt arbejde. Forandringer kan være svære at implementere, og det ved de. De har erfaringen fra den virkelige verden. Både menneskeligt og rent teknisk. Her står teorien ikke alene, og det er en stor styrke, sammenfatter Brian Svendsen.

Man får så mange kompetencer
Brian Svendsen er ikke alene om at se styrker ved disponentuddannelsen. Det samme gør nemlig Helle Gregersen, som var en af de 11 heldige, der fik papir på titlen som lager- og logistikoperatør i december sidste år hos UC Holstebro. Hun beskriver sit år på uddannelsen som en meget vigtig investering.

- Jeg har fået så mange ekstra kompetencer ved at investere i det her uddannelsesår på disponentuddannelsen hos UC Holstebro, fortæller Helle Gregersen, der, som en af de yngste deltagere på holdet, er 24 år. Hun er ansat hos Bojsen Biler A/S i Skive, hvor hun til daglig står for en del disponering. Hun udpeger blandt andet erfaringsudvekslingen med de andre deltagere og virksomhedsbesøgene, som et meget udbytterigt element ved uddannelsen.

- Det var virkelig inspirerende med alle de inputs, vi fik udefra. Undervisningen i klasselokalet blev jo suppleret med en masse oplæg fra virksomhedsrepræsentanter, mens vi også var på flere virksomhedsbesøg. Samtidig var vores sparring på holdet også enormt berigende. Vi lærte rigtig meget af hinanden, understreger Helle Gregersen, der også kan fortælle, at de efterfølgende har oprettet en netværksgruppe for holdet. Her skal de årligt mødes for at holde erfaringsudvekslingen ved lige. 

Ekspert i virksomheden
Disponentuddannelsen afsluttes med et projekt, hvor deltagerne har mulighed for at tage udgangspunkt i deres egen virksomhed.

- Det giver vedkommende et enormt overblik over de problematikker og udfordringer, der eksisterer i virksomheden, og det er jo en stor gevinst for den enkelte virksomhed, fastslår Brian Svendsen.

Helle Gregersen tog også udgangspunkt i sin virksomhed og skrev et projekt med fokus på motivationsteorier i ledelsen. Og det gjorde hun rigtig godt - hun fik nemlig et 12 tal både skriftligt og mundtligt.

- Jeg skal helt sikkert arbejde videre med det her. Det er rigtig spændende og udfordrende. Ikke to dage er ens. Jeg er i øjeblikket ansat på 25 timer hos Bojsen Biler A/S, men jeg håber på, at der venter en fuldtidsstilling inden for disponering lige rundt om hjørnet, afslutter hun. 

UC Holstebro har produceret en film om disponentuddannelsen. Se den her via deres skolens hjemmeside - klik her.

Fakta om uddannelsen

  • Svendebrev er påkrævet før uddannelsesstart
  • Varer 1 år, heraf 15 uger på skole
  • Kombination af projektopgaver og almindelig faglig undervisning
  • Afsluttende mundtlig eksamen
  • Gratis uddannelse med minimum ret til overenskomstmæssig løn
  • Ideel genvej til øvrige uddannelser inden for området


Bliv kørselsdisponent inden for godstransport eller inden for personbefordring
Som kørselsdisponent får du kompetencer til at styre virksomhedens godstransporter/ personbefordringer og disponere materiel og mandskab. På uddannelsen lærer du de gældende transportregler, har fag som ledelse, kommunikation, samarbejde og kvalitetssikring, samt lærer at benytte relevante IT-systemer osv.

Bliv lager - og terminaldisponent
Som lager- og terminaldisponent lærer du at styre lagre og terminaler. På uddannelsen lægges der vægt på IT-systemer og kvalitetssikring og på at disponere materiel og mandskab. Derudover har du fag som ledelse, kommunikation, samarbejde og kvalitetssikring, som giver dig kompetencer, du skal have for at kunne disponere et lager.

Følgende skoler udbyder disponentuddannelsen: AMU Nordjylland, UC Holstebro, EUC Lillebælt, Syddansk Erhvervsskole og Selandia. Kontakt din nærmeste skole, hvis du vil høre mere om disponentuddannelsen, eller ring til TUR på 35 87 87 00.

-TUR

 

 

 

 

 

 

 

facebook twitter