Hvad kan den faglærte autohjælper?

Som faglært autohjælper kan du varetage alle funktioner inden for autohjælp, bugsering og bjærgning.

Du kan udføre normalt forekommende arbejdsopgaver ved redningsarbejde før, under og efter en redningsindsats. Og du kan udføre mindre nødreparationer på forskellige køretøjers motortyper og motortekniske systemer samt være en del af redningsberedskabet på et ulykkessted og foretage udrykningskørsel af køretøjer under og over 3.500 kg.


Du besidder desuden personlige og almene kvalifikationer og kan handle fagligt sikkert, kvalitetsbevidst, etisk korrekt og disciplineret i situationer, hvor redningsindsatsen er nødvendig.


Derudover kan du udføre varierende former for kundebetjening på et højt serviceorienteret niveau.

Læs mere om uddannelsen på Uddannelsesguiden
Autohjælper
Hvor lang tid tager uddannelsen?

Uddannelsen til autohjælper varer tre år. Det første år foregår på grundforløb 1 og 2, som hver varer 20 uger. Herefter er hovedforløbet på 2 år, hvoraf 30 uger i alt foregår på skole fordelt over mindst 3 skoleperioder. Uddannelsen består af skoleuddannelse og oplæring i virksomheden. 

Hvor lang tid tager skoleuddannelsen?

Det første år foregår på grundforløb 1 og 2, som hver varer 20 uger. Herefter er hovedforløbet på 2 år, hvoraf 30 uger i alt foregår på skole fordelt over mindst 3 skoleperioder. 

Hvornår er lærlingen i virksomheden?

Når lærlingen ikke er på skole, arbejder og uddannes eleven i virksomheden. Fra den tid, eleven uddannes i virksomheden, fratrækkes tiden til ferie.

Hvor foregår skoleuddannelsen?

Du kan tage grundforløb 2 og hovedforløbet af uddannelsen på Rybners i Esbjerg. 
Det er muligt at tage grundforløb 2 på EUC Nordvest i Thisted.

Hvilke fag skal lærlingen gennemgå?

Førstehjælp/brand, arbejdsmiljø, introduktion til branchen, basal autohjælp, færdselslære, naturfag, dansk, arbejdsmarkedsforhold og sikker adfærd. Herudover erhverver du gaffeltruckcertifikat B og varebilschauffør uddannelsesbevis (VUB)

Hovedforløb frem til svendeprøven:
Bjærgning ved hjælp af ”spil”, bugsering, autohjælp på køretøjer med alternative fremdriftsmidler, kørekort B, redning, skadestedslære, kørekort C, kørekort C/E og udrykningskørsel.

Hvordan bliver virksomheden godkendt som lærested?

Virksomheden skal ansøge TUR om at blive godkendt til at have lærlinge. Der skal udfyldes et elektronisk ansøgningsskema her på www.tur.dk, hvori virksomheden skal redegøre for, hvilket materiel der arbejdes med, hvilke transporttyper der udføres samt visse andre forhold i virksomheden. 

Hvornår og hvordan indgås lærekontrakt (uddannelsesaftale)?

Lærekontrakt mellem virksomhed og lærling kan indgås efter grundforløb. Det er også muligt at indgå kontrakt på et tidligere tidspunkt, hvis uddannelsen f.eks. påbegyndes med oplæring. Når lærekontrakten er indgået, er der en gensidig prøvetid på tre måneder.  

 

Er der nogle helbredskrav?

For at opnå en uddannelsesaftale skal lærling have et godt fysisk helbred.
Virksomhederne kan også have andre uddannelsesspecifikke krav til deres medarbejdere.

Skoleforløb

TUR har udarbejdet en grafisk oversigt, så du kan se, hvordan et uddannelsesforløb kan se ud, og hvilken fag du skal have i dine skoleperioder.  

De uger, der er nævnt i oversigten til oplæringstid, er netto-tid, hvor der ikke er afsat tid til ferie og helligdage. 

Hent grafisk oversigt over uddannelsesforløb. Oversigten er vejledende.
Autohjælp
Varighed: 3 år
Varighed: 3 år
Grundforløb, 40 uger
Kørekort, 1,5 uger
Oplæringsforløb, 86 uger
Skole, 21,5 uger
Valgfri specialefag, 3 uger
Svendeprøve, 4 uger

Her finder du din erhvervsuddannelse eller AMU-skole

Transporterhvervets Uddannelser (TUR) repræsenterer 13 arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer.


Vi fastsætter mål og rammer for arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) og erhvervsuddannelse (EUD) og udvikler fremtidssikrede uddannelser til transportbranchen.

En branche, hvor vi selv tager styringen!

De 13 erhvervsuddannelser

Alle transportuddannelserne er begyndelsen på en fremtid med gode jobs, frihed, ansvar og mange muligheder for at komme videre i branchen. For der er brug for dig i transportbranchen. Der er nemlig brug for alle dem, der tør tage styringen og vil være med til at holde Danmark kørende.

Nyheder

Hold dig opdateret med det nyeste fra transportbranchen

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Følg med i nyheder om og fra transportuddannelserne. TUR Nyhedsbrev giver dig relevante nyheder om uddannelser, projekter, arrangementer og nye undervisningsmaterialer inden for transportområdet. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.
Læs vores Privatlivspolitik her.