CUB

Bus- og godsuddannelsen

Chauffører, der tager kørekort til bus efter d. 10. september 2008, og chauffører, der tager kørekort til lastbil efter d. 10. september 2009, skal gennemføre en kvalifikationsuddannelse for at udføre erhvervsmæssig kørsel.

De grundlæggende kvalifikationer kan fås ved enten at gennemføre en 'Grundlæggende kvalifikationsuddannelse', som er på 8 uger, eller en 'Intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse', som er på 4 uger.

Hvilken kvalifikationsuddannelse, du skal vælge, er bl.a. afhængig af, hvor gammel du er og hvilke former for kørsel, du ønsker.

Find udbydere af kvalifikationsuddannelsen her
Miljø
Miljø2

VUB

Varebilschaufføruddannelsen

Chauffører, der tager kørekort til person- og varebil efter d. 30. juni 2019, skal gennemføre en kvalifikationsuddannelse for at udføre erhvervsmæssig kørsel i varebil (Godstransport for fremmed regning). De grundlæggende kvalifikationer kan fås ved at gennemføre en 'Grundlæggende kvalifikationsuddannelse', som er på 3 dage.

En chauffør, der i perioden d. 1. juli 2009 til d. 30. juni 2019 i mindst to år som hovedbeskæftigelse har været varebilschauffør, er fritaget for pligten til at gennemføre en grundlæggende kvalifikationsuddannelse. Dog skal chaufføren gennemføre en efteruddannelse efter en tidsfrist.
Alle varebilschauffører skal herefter gennemføre en efteruddannelse hvert femte år. 

Alle varebilschauffører, der har et gyldigt chaufføruddannelsesbevist til lastbil (CUB), er fritaget for uddannelseskravet.

Læs mere om fritagelse fra uddannelseskrav her

Til EUD- og EGU-lærlinge

Bevis for påbegyndt uddannelse

EUD- og EGU-lærlinge, som er under uddannelse, kan få udstedt beviset for påbegyndt grundlæggende kvalifikationsuddannelse, hvis de har erhvervet kørekort til kat. C eller D og har påbegyndt den Grundlæggende kvalifikationsuddannelse.
Beviset kan benyttes midlertidigt til kørsel i Danmark, og indtil det originale chaufføruddannelsesbevis (CUB) er udstedt.

EUD- og EGU-lærlinge, som er under uddannelse, kan få udstedt beviset for påbegyndt varebilschaufføruddannelse (VUB), hvis de har erhvervet kørekort til kat. B og har påbegyndt den grundlæggende varebilskvalifikationsuddannelse. 
Beviset kan benyttes midlertidigt til kørsel i Danmark, og indtil det originale varebilschaufføruddannelsesbevis (VUB) er udstedt.

Læs mere om reglerne på Færdselsstyrelsens hjemmeside
Rectangle 2592@2X

Her finder du din erhvervsuddannelse eller AMU-skole

Transporterhvervets Uddannelser (TUR) repræsenterer 13 arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer.


Vi fastsætter mål og rammer for arbejdsmarkedsuddannelse (AMU) og erhvervsuddannelse (EUD) og udvikler fremtidssikrede uddannelser til transportbranchen.

Nyheder

Hold dig opdateret med det nyeste fra transportbranchen

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Følg med i nyheder om og fra transportuddannelserne. TUR Nyhedsbrev giver dig relevante nyheder om uddannelser, projekter, arrangementer og nye undervisningsmaterialer inden for transportområdet. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.
Læs vores Privatlivspolitik her.